Speel Bits and Bricks, programmeren voor beginners

Naast apps vindt je op de officiële LEGO website ook heel veel online spelletjes. De spelletjes zijn goed te spelen op de desktop computers die nog veel op scholen te vinden zijn. Helaas merk ik dat het steeds moeilijker is om jonge kinderen achter deze computers te laten werken.  Jonge kinderen zijn Touch screen gewend en kunnen niet met een muis omgaan. Het werken op een desktop computer vraagt van de leerkracht veel geduld om kinderen met de muis om te leren gaan. Gelukkig werken de spelletjes ook goed op de tablet en op het digibord.

game

Mijn oog viel op het spelletje Bits and Bricks. In dit spelletje leer je programmeren op een hele simpele manier. Het spel speelt zich af in een digitale wereld, Cybit, en begint met een filmpje waarin je koning Bit en prinses Bittina leert kennen. Zij beschremen de geheimen van Codex, digitale blokjes die Bits helpen om puzzels op te lossen. In Cybit heerst het Teravirus dat alle bits heeft veranderd in slechte bots. Jij bent een kleine bit die gaat proberen om via verschillende levels Cybit te redden.

game3

Het spel kent vijftien levels. In de eerste drie levels leer je de mogelijkheden van het spel kennen. Per level krijg je een puzzel. Bit staat bij de start en jij moet hem naar de finish brengen. Dit doe je door Bit te programmeren. Je kiest onderaan blokjes die passen bij acties die Bit in de juiste volgorde moet uitvoeren. Je kan in de eerste drie levels kiezen uit vooruit, een kwartslag naar links en een kwartslag naar rechts. Ook kies je hoe vaak Bit deze actie achter elkaar moet uitvoeren. Je drukt op start als je programma klaar staat en Bit loopt jouw programma. Heb je niet helemaal voor het juiste programma gekozen? Je kan het programma aanpassen waar nodig en Bit begin weer bij start als je hem aanzet.

game 4

Na drie levels krijg je weer een filmpje waarin nieuwe opties in het spel worden uitgelegd. Er komen portalen waardoor Bit naar een andere plek in het spel geflitst kan worden en er komen gevaarlijke stenen waar Bit op vooruit geduwd wordt. Je moet kritisch nadenken om Bit nu op de juiste manier te programmeren. De programma’s worden steeds langer en om het spel nog leuker te maken kan je nu ook kiezen voor een praatwolkje om Bit lekker te laten kletsen tussendoor.

Een groot nadeel aan het spel vind ik dat je je gegevens niet op kan slaan. Je moet de 15 levels in één keer uitspelen als je Cybit wilt redden.

Laat je leerlingen kennismaken met programmeren met dit gratis spel en help Bit om Cybit van het virus te redden.
Veel LEGO speelplezier!

Plaats een reactie