Geschiedenis in LEGO

Geschiedenis is altijd al mijn lievelingsvak geweest op school. Ik vond het heerlijk om te luisteren naar de verhalen over lang geleden en zocht altijd al leesboeken bij de thema’s waaraan we werkten in de klas. Nu ik zelf geschiedenislessen geef in groep 5/6 vind ik het heerlijk om fragmenten voor te lezen uit leesboeken tijdens de geschiedenisles en leerlingen zo mee te nemen in de tijd. Wilma Degeling en Hans Flier combineerden mijn liefdes: LEGO, lezen en geschiedenis, en maakten een prachtig boek over de Gevangenpoort in Den haag. Gevangenpoort---voorkant-omslag-(def)---website-boekpagina

In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO minifiguren en LEGO bouwsteentjes uitgebeeld. Het boek begint met prachtige overzichten, je ziet hoe het gebouw is opgebouwd, een tijdlijn met alle figuren uit de verhalen en een soort maquette van de gevangenpoort en het binnenhof. Dat allemaal natuurlijk uitgevoerd in LEGO stenen en figuren.

Wanbetalers-4-WEB-P1010529De verhalen zijn prettig geschreven en lezen gemakkelijk. De verhalen zijn zeker geschikt om voor te lezen in groep 5 t/m 8 van de basisschool. Elk verhaal start met een afbeelding van de hoofdpersoon, verbeeld met een LEGO minifigure.

De-Witt-2-1--WEB-P1010352De verhalen worden afgewisseld met informatieve bladzijden over de bouw en verschillende kamers in de Gevangenpoort. Op deze pagina’s zijn speciale vakjes opgenomen waarin aan de lezer vragen worden gesteld waarvan het antwoord niet direct in het boek te vinden is, maar waar je echt even over moet nadenken. Gelukkig staan de antwoorden er ondersteboven bij in hetzelfde vakje. Deze vragen zijn goed te gebruiken in je geschiedenisles.

De-Bakker-1-WEB-P1010308Naast dat de verhalen heel leuk zijn om voor te lezen, is het nog veel leuker om naar de bijbehorende afbeeldingen te kijken. De LEGO bouwwerken zitten heel mooi in elkaar en er zijn zeer creatieve oplossingen gevonden op bouwproblemen.

Natuurlijk is het naar aanleiding van dit boek ook een goed idee om leerlingen zelf met LEGO aan het werk te zetten. Vertel een geschiedenisverhaal en laat jouw leerlingen hier een afbeelding in LEGO bij bouwen.

Veel LEGO bouwplezier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s