Programmeren met LEGO Boost

Programmeren is helemaal hot en als je de speelgoedboekjes van deze decembermaand doorbladerd kom je heel wat verschillende robots en programeer spelletjes tegen. Voor mijn verjaardag afgelopen oktober kreeg ik mijn eerste robot: LEGO Boost. Ik had al eens gewerkt met de LEGO mindstorms robot en LEGO WeDo, maar was blij verrast over alle mogelijkheden en speelplezier met de LEGO Boost.

Allereerst het verschil tussen alle verschillende LEGO Robots. LEGO WeDo is ontworpen voor het onderwijs en is geschikt om zelfstandig mee te werken voor leerlingen vanaf ongeveer acht jaar. LEGO mindstorms is een meer ingewikkelde Robot voor oudere kinderen. Er zijn versies voor thuis, maar ook versies voor op school. De LEGO Boost is een wat simpelere robot en daarom ook iets goedkoper. Boost is gemaakt voor het gebruik thuis.

20171015_095533Voordat je LEGO Boost aanschaft is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Boost is alleen te besturen met een tablet. Download alvast de gratis app en probeer of deze goed werkt op jouw tablet. Zorg daarnaast dat je 6 AAA batterijen klaar hebt liggen. Wij hebben gekozen voor twee setjes van 6 AAA oplaadbare batterijen zodat je altijd door kan spelen als een setje batterijen leeg is.

20171015_104927

LEGO boost bestaat uit een verplaatsingshub met aan- en uitknop waar de batterijen in geplaatst worden, een kleur en afstandssensor en een interactieve motor. In de doos zitten 844 LEGO bouwstenen in wit, blauw en oranje kleuren en een kartonnen speelmat. Ik was verbaasd en blij verrast over de hoeveelheid stenen, die verdeeld zitten over dertien plastic zakjes. Opvallend is dat er geen boekjes of bouwbeschrijvingen in de doos te vinden zijn. Op de speelmat staat aangegeven dat je voordat je gaat bouwen de gratis LEGO Boost app moet openen.

De app is eigenlijk een computerspel. Op het startscherm staan de verschillende robots afgebeeld die je kunt bouwen, er zijn maar liefst vijf keuzes. Als je een robot kiest kom je in een scherm met levels. Het eerste level kan je al spelen, de volgende levels zijn nog afgesloten met een slot. Rechts staat een grote gereedschapskist waarin na elk uitgespeelde level LEGO bouwsteentjes verschijnen. Stapje voor stapje wordt je per level meegenomen met het bouwen van een robot. In elk level bouw je weer een stukje verder. Tussen de verschillende bouwbeschrijvingen door leer je stapsgewijs programmeren. Stapje voor stapje worden de verschillende bouwsteentjes op het tabletscherm uitgelegd en probeer je uit wat jouw robot kan. Heb je alle levels doorlopen? Dan kan je de gereedschapskist in en kan je jouw robot vrij programmeren.

LB_MTR_APP_page_banner_16_9_01_noicons

Het programmeren in de app  gaat met behulp van kleine bouwstenen die je achter elkaar plaatst in het computerprogramma. Je kunt meerdere programmatjes tegelijk laten lopen, waardoor de robot meerdere acties tegelijk uitvoert. Bijvoorbeeld praten, een lampje op zijn buik van kleur laten wisselen en bewegen tegelijk. De bouwsteentjes zijn ook weer makkelijk te verwijderen als je de robot iets anders wilt laten doen.

Wij begonnen met het bouwen van Vernie. Vernie stelt zichzelf voor, rijdt rond op zijn rupsbanden en is de ene keer een cowboy en de andere keer een politieagent. Vernie kan dansen, beatboxen en zingen. Vernie houdt van racen en speelt graag golf. vernie is de meest uitgebreide robot binnen het programma en werd al snel vrienden met onze zoon van 5,5 jaar oud. Het bouwen doet mama, maar het programmeren gaat onze zoon ook al goed af, en wat is het geweldig als Vernie een scheet laat. Ook onze poes, Max, heeft vriendschap gesloten met Vernie. Telkens voordat je naar een nieuw level gaat, moet je met Vernie een uitdaging spelen. Vernie gebruikt daar regelmatig de speelmat voor. Je moet Vernie zo programmeren dat hij zonder botsingen over de speelmat verplaats en de uitdagingen oplost.

IMG-20171015-WA0003

Na Vernie maakten we kennis met Franky the cat. Deze robot heeft wat minder mogelijkheden doordat hij zich niet kan verplaatsen, maar omdat hij zo schattig is dit helemaal niet erg! Franky vraagt om flesjes melk en eet graag een visje en met zijn mondharmonica waar hij de kleuren van herkent maakt hij prachtige muziek. Je kan Franky aaien en op zijn buikje kriebelen. Franky heeft niet lang op tafel gestaan, want onze zoon moet hem de hele tijd knuffelen.

We hebben al uren lol gehad met onze LEGO boost en hebben nog drie robots uit het programma te maken en uit te proberen. De echte lol gaat natuurlijk pas beginnen als we alle robots door en door kennen en onze eigen robot met gebruik van de materialen in de set gaan ontwerpen. Wij zijn nog lang niet uitgespeeld.

 

 

 

Advertenties

Een reactie op “Programmeren met LEGO Boost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s