Workshop van uitgeverij Meis en Maas

Deze week is het weer Kinderboekenweek. De week waar op scholen, bibliotheken en in boekenwinkels veel aandacht wordt besteed aan het lezen van kinderboeken. Ik heb al eerder blogs geschreven over de tijdschriften en boekjes van uitgeverij Meis en Maas en ook vandaag wil ik weer vertellen over deze leuke uitgeverij.

20171011_144948

Meis en Maas noemt zichzelf een ambitieuze uitgeverij voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar. Op de website staat: “We vertellen verhalen die kinderen willen lezen. We maken magazines en boeken waar kinderen hun laptop voor opzij leggen. Of ernaast leggen.” Bij ons thuis lukt dat zeker! Onze zoon is dol op de boekjes met zijn Nexo Knights of Ninjago helden. Meis en Maas werkt samen met LEGO, het favoriete speelgoed bij ons thuis, zoals jullie weten. Door het lezen van de verhalen in de boekjes, vaak met bijbehorende LEGO minifiguren, wordt het spel van onze zoon ook steeds rijker.

Vanwege de Kinderboekenweek was er afgelopen woensdag een LEGO workshop bij boekhandel Paagman in de binnenstad van Den Haag. Onze zoon deed natuurlijk mee. Centraal stond het boek: 365 dingen om te doen met LEGO steentjes. Toevallig heb ik al eerder een blog geschreven over dit leuke boek! Er stonden drie lange tafels klaar vol met diverse LEGO bouwstenen en onderdelen. Twee enthousiaste dames hadden de leiding. Voordat er gebouwd ging worden was er een korte warming up om de vingers los te maken. Daarna volgden er bouwronden met telkens een andere opdracht:

  • Bouw een zo hoog mogelijke toren in 1 minuut
  • Schrijf het woord LEGO met LEGO
  • Bouw een hotseknots
  • Bouw een griezel

Na elke ronde volgde er een korte evaluatie en liepen de dames rond om de bouwwerken van de kinderen te bewonderen. De kinderen kregen ook de gelegenheid om te vertellen wat ze gebouwd hadden.

De leeftijdsindicatie van de workshop was zes jaar. Toch lieten we onze zoon van 5,5 jaar meedoen. Hij heeft veel ervaring met LEGO bouwen en is op het moment erg leergierig. Wij hebben als ouders enorm genoten van de workshop, maar vooral van onze zoon. Voor het eerst zagen we dat hij goed luisterde naar de opdrachten, meedeed en zich ook aan de opdracht hield.

Natuurlijk konden we het niet laten om wat nieuwe LEGO boeken aan te schaffen om thuis verder te genieten.

Deze workshop heeft hij weer laten inzien hoe simpel het is om kinderen met creatief denken en probleem oplossen aan de gang te zetten door ze korte opdrachtjes te geven met LEGO. Deze manier van werken zal ik ook zeker tijdens mijn werk in het onderwijs een keer inzetten, bijvoorbeeld op een creatieve middag of een thema dag.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s